14 Ocak, 2020

Yoğurt Koydum Dolaba

Yoğurt Türk kültürünün bir parçasıdır. 

Evet evet sadece Türk mutfağının değil Türk kültürünün bir parçasıdır. 

                 Öyle ki üzerine türküler yakılmış, atasözlerine-fıkralarımıza konu olmuştur.

                Yoğurdun faydaları ise bugün tüm dünyada bilinmekte, tüketimini artırmanın yolları aranmaktadır.
Peki büyük marketlerden ambalajıyla aldığımız bıçakla kes çatalla ye modundaki yoğurtlar ne kadar sağlıklı bunu tabi ki test etmeden bilemiyoruz ama eskiden benim çocukluğumda yoğurtlar ekşi olurdu. Bir hafta dolapta durdumu zaten iyice ekşir bozulmaya başlar annelerimiz tarafından çorba yada ayran yapılırdı.


         Ama şimdi ki yoğurtlar öyle mi? Günlerce dolapta hiç bozulmadan kalabiliyorlar, tatları da hiç çocukluğumdaki yoğurtlara benzemiyor oldukça tatlı sayılırlar o zamankilere nazaran. Bu kadar geç bozulması içindeki kimyasalların sebebidir diye geliyor insanın aklına. 
    
      Bunun yanısıra bir devlet üniversitesinde veterinerlik fakültesinde profesör olan eski ev sahibimiz yoğurdunu hala daha evde kendisi yapmaktaydı bize de dışarıdan yoğurt almamamız konusunda sıkı sıkı tembihler, kendi el yapımı yoğurtlarından bize de ikram ederdi. El yapımı yoğurtla hazır yoğurt arasındaki farka dikkat çekmek için hazır yoğurtların o kadar katı ve şekilli olmasının sebebi içine duvar kağıtlarının yapışmasını sağlayan tutkalımsı bir madde konulmuş gibi örneğiyle pekiştirir bizi hazır yoğurtlardan tamamen soğuturdu.
           Dediğim gibi hazır yoğurtların sağlıklı olup olmadığı kesin karar verilmeden önce üzerinde tartışılası uzun uzun incelenesi araştırılası bir konu ama ev yapımı yoğurdun yerini  tutamayacağı da bir gerçek.


         Yoğurdun faydalarına baktığımızda ise gerçekten say say bitmez dedirten cinsten.
Bu protein deposunun ilk aklıma gelen faydası gıda zehirlenmelerine karşı koruyucu olmasıdır. Ben bunu bizzat test edip onayladım. Şöyle ki minik bir yavru kedimiz vardı bahçede fareler için konulan zehirli maddelerden birini yemişti, çok korkmuştuk o an aklımıza kediye yoğurt yedirmek geldi. Kedicik, yoğurdu yedikten sonra söylemesi ayıp içi dışına çıkarcasına istifra etmiş sonra da çok şükür iyileşmişti. Sizin de aklınızda bulunsun!!!
Sonra bağırsak sistemi üzerine faydaları artık herkes tarafından kabul edildi. Sindirim ve gaz problemi yaşayanlar için oldukça faydalı.

              Rahatlatıcı, serinletici etkisi olduğu da bir gerçek. Hatta kolon kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmekte. Kolestrolü düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, ağız ve diş sağlığı için önemli, zayıflamaya da yardımcı olduğu da bir hakikat.

               Sütün fermantasyonu sonucu oluşan yoğurt alkolsüz içecek sektörünün büyük bir kısmını elinde bulunduran gazlı içecek sektörüne de iyi bir alternatif aslında. Yoğurttan yapılan o buz gibi leziz ayranlar hem serinletici hem de gazlı içeceklerin yerini alabilecek dolabımızda bulunması gereken sağlıklı bir içecek.
           İçinde meyve parçacıklarıyla da güzel ve sağlıklı bir atıştırmalık benim için. 

              Tüm bu sohbetin üzerine fonda 'Yoğurt koydum dolaba ellere vay, bugün başım kalaba ellere vay' türküsüyle bol yoğurtlu günler diliyorum ....




Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

bu aralar ben...

Anladığım ilaç bu. şehir efsaneleri dolu hakkında neredeyse bir haftayı doldurmama rağmem hafif bir dudak kuruluğu ve yüz kurulugü yaptı ben...